Materiał promocyjny
Jak wykorzystać musy owocowe? Zdziwisz się, ile mogą mieć kulinarnych zastosowań
Musy owocowe mają ogromny potencjał kulinarny. Można je wykorzystać w kuchni jako pyszny element dania lub jego wyraziste, smakowite wykończenie. Panna cotta z musem truskawkowym, czy pierś z kaczki polana pysznym wiśniowym sosem może stać się przysmakiem wielu osób. Sprawdź nasze propozycje dań z musem w rolach głównych.
Musy owocowe są pyszne i niezwykle wygodne w użyciu, a na dodatek można je kreatywnie wykorzystać w kuchni. Zanim jednak stworzymy ciekawe dania i desery, musimy wybrać odpowiedni mus, który ma dobrą konsystencję i skład. Marka Herbapol zaprasza do zabawy w kuchni i proponuje swoją nowość - musy owocowe, które mają idealną, aksamitną i gęstą konsystencję, pozwalającą na mnogość kulinarnych zastosowań. Co ważne, jedno 300 g opakowanie musu powstaje z minimum 300 g owoców. Do wyboru są trzy warianty smakowe: Truskawka, Wiśnia oraz Mango&Brzoskwinie. Skoro mamy już mus to do dzieła.
Nowe musy owocowe Herbapol mają ogromny potencjał kulinarny. Będą nie tylko idealnym dodatkiem do naleśników, smoothie czy gofrów. Możesz je też wy-korzystać jako element dań mięsnych i główny składnik deserów. Sprawdź pomysły na kreatywne wykorzystanie musów owocowych w kuchni.
Owocowe desery
Mus owocowy można wykorzystać jako składnik pysznego deseru, na przykład panna cotty. Kremowa część tego deseru przypomina w smaku lody waniliowe, a mus owocowy pięknie się z nią komponuje - to zestawienie składników smakuje i wygląda obłędnie.
Panna cotta z musem owocowym
Składniki:
• 500 ml śmietanki kremówki;
• 250 ml mleka;
• 4 łyżeczki żelatyny;
• 1/2 ekstraktu z wanilii;
• 120 g cukru;
• 8 łyżek wrzącej wody;
• mus Truskawki od Herbapolu.
Sposób przygotowania:
Łączymy żelatynę z gorącą wodą i czekamy, aż napęcznieje. Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy) z mlekiem i cukrem. Dodajemy do nich żelatynę i mieszamy. Studzimy i przelewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Na stężoną panna cottę wylewamy mus Truskawki od Herbapolu i ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Deser jest gotowy!
Lody z musu owocowego
Mus owocowy może być też składnikiem domowych lodów truskawkowych. Własne lody mają mniej cukru, a do tego są bardziej wyraziste w smaku, bo pełne owoców. Mus urozmaica tutaj konsystencję lodów. Do wykonania tych lodów nie potrzeba specjalnej maszynki.
Składniki:
• 200 ml mleka skondensowanego słodzonego;
• 250 ml śmietanki 30 proc.;
• mus Truskawki od Herbapolu.
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i nie przerywając miksowania, powoli wlewamy do niej zimne mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą, połowę masy przelewamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Dodajemy połowę musu Truskawki od Herbapolu i mieszamy widelcem, aby powstał tzw. "marmurek". Wlewamy drugą połowę masy, następnie mus i znowu mieszamy. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.
Mus owocowy jako składnik dań mięsnych
Mus owocowy można także wykorzystać do przygotowania pysznych sosów owocowych, będących idealnym dodatkiem do mięs. Połączenie mięsa i owocowego smaku zdobywa coraz więcej zwolenników. Słodkie i słone, a nawet ostre smaki idealnie się przenikają. Proponujemy wykorzystać mus owocowy o smaku wiśniowym lub mus Wiśnie od Herbapolu o przygotowania słodko-pikantnego sosu do piersi z kaczki.
Pierś z kaczki w sosie wiśniowym
Składniki:
• 2 filety z kaczki;
• 3 łyżki oleju;
• 1 łyżka śmietanki 30 proc.;
• 1 opakowanie musu wiśniowego 300 g (np. Herbapol);
• 3 łyżki miodu;
• 1 łyżeczka rozmarynu;
• 1 łyżeczka papryki chili;
• 1/2 łyżeczki soli;
• 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Mus owocowy o smaku wiśniowym lub mus Wiśnie od Herbapolu dusimy przez 2 minuty, dodajemy do niego miód i dusimy przez kolejne 2 minuty. Następnie do sosu dodajemy paprykę chili, rozmaryn i śmietankę. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze kilka minut, by całość dobrze się podgrzała i połączyła. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Skórę kaczki nacinamy, tak by nie przeciąć mięsa. Oprószamy z dwóch stron pieprzem i solą, wcieramy. Następnie na zimną patelnię układamy mięso skórą do dołu i smażymy 3 minuty na średnim ogniu, po czym przekładamy i smażymy kolejne 3 minuty. Obsmażoną kaczkę przekładamy do pieca na 7 minut. Wyciągamy z pieca i pozwalamy mięsu odpocząć przez około 5 minut. Po tym czasie kroimy kaczkę w plastry i polewamy przestudzonym sosem wiśniowym.
Mus owocowy jako element pożywnego śniadania
Mus owocowy o idealnej, gęstej konsystencji, taki jak ten z Herbapol, będzie pożywnym składnikiem sycącego śniadania. Może być smaczną polewą na przykład do naleśników z serem. W tym celu warto wykorzystać mus Mango&Brzoskwinie, by danie nabrało egzotycznego charakteru. Naleśniki można nawet zabrać do pracy na wynos i polać je musem tuż przed zjedzeniem. Inny pomysł na pożywne śniadanie z wykorzystaniem musu owocowego to pyszna owsianka, którą przygotowujemy wieczorem, a po przebudzeniu mamy już wartościowe danie.
Nocna owsianka z musem owocowym i chia
Składniki:
• 50 g płatków owsianych;
• 120 ml mleka;
• 1 łyżka nasion chia;
• 1 łyżeczka czegoś do posłodzenia - cukru, erytrolu lub miodu;
• 3 łyżki musu Mango&Brzoskwinie od Herbapolu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki poza musem mieszamy w słoiku. Zamykamy słoik i wstawiamy na noc do lodówki. Rano otwieramy i polewamy wierzch owsianki musem Mango&Brzoskwinie od Herbapolu. Gotowe!
To tylko kilka pomysłów na kreatywne wykorzystanie musów owocowych w kuchni. Można ich użyć jeszcze do koktajli, gofrów, tortów, serników na zimno i wielu innych potraw. Takie kulinarne eksperymenty to świetna zabawa, a przy okazji możliwość odkrywania nowych, ulubionych smaków i połączeń.