Materiał promocyjny

Pięć przepisów na proste i ekspresowe ciasteczka.
Te akcesoria sprawią, że nie będzie można oderwać od nich wzroku

Święta to czas, na który czekają wszyscy miłośnicy ciast i ciasteczek. Unoszące się w kuchni zapachy cynamonu, imbiru, cytryny i przyprawy piernikowej każdego łasucha przyprawiają o zawrót głowy. Najlepsze jest jednak to, że aby zrobić kilka blach świątecznych ciastek, wcale nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin. Z naszymi przepisami ciasteczka zrobicie ekspresowo, a dzięki niedrogim i praktycznym akcesoriom wyjdą tak idealne, że z blachy znikną zanim zdążycie powiedzieć “piernikowy ludzik”.

Chyba każdemu ze świętami najbardziej kojarzą się pierniczki. My jednak postanowiliśmy podzielić się z wami przepisami, które nie zawsze goszczą na świątecznych stołach, ale skradną serce każdemu, kto po nie sięgnie.

Ciastka amoniaczki

Gdybyśmy mieli użyć dwóch słów do opisania tych wypieków, byłyby to: proste i szybkie. Na dodatek mają dość krótką listę składników. Warto więc zapisać ten przepis w swoim przepiśniku.

Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 5 łyżek kwaśnej śmietany
• 90 g cukru
• torebka cukru wanilinowego
• 120 g masła
• pół łyżeczki amoniaku spożywczego
• 2 żółtka
• cukier puder lub zwykły cukier do posypania, ewentualnie lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Masło pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj śmietanę, amoniak i oba rodzaje cukru. Wlej żółtka i rozbełtaj je dokładnie z wcześniej dodanymi składnikami. Wsyp mąkę i wszystko wymieszaj, aż z ciasta zrobią się grudki.

Na blacie połóż silikonową stolnicę. To akcesorium, które warto mieć w kuchni. Tanio, bo zaledwie za 30 zł, można kupić ją w sklepach Pepco, gdzie znajdziesz też wiele innych przyborów do pieczenia i gotowania. Stolnica chroni blat, a dzięki silikonowej powierzchni ciasto do niej nie przywiera. Łatwo się ją czyści, a po zwinięciu nie zajmuje dużo miejsca w szafce czy szufladzie.

Do ciasta dodaj masło i zacznij zagniatać. Uformuj gładką kulę, a następnie w szklanym naczyniu wstaw je do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, oderwij od kuli mniejsze kawałki i rozwałkuj je na stolnicy. Wycinaj dowolne kształty - mogą to być zwykłe kółka, ale świetnie sprawdzą się też wszystkie inne foremki – następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza do zrumienienia. Po upieczeniu amoniaczki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jeśli chcesz udekorować je przed pieczeniem, posmaruj każde ciasteczko białkiem i posyp odrobiną cukru.

Ciasteczka budyniowe

Do ich przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki. Z pewnością więc każdy sobie z nimi poradzi – te ciasteczka nie mogą się nie udać.

Składniki:

• 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
• 120 g zimnego masła
• 4 łyżki cukru pudru
• 150 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Masło pokrój w kostkę. W naczyniu wymieszaj mąkę, cukier puder i wybrany budyń. Dodaj masło i wymieszaj wszystkie składniki widelcem, a potem dłońmi uformuj gładką kulę. Schowaj do lodówki na pół godziny.

Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, odrywaj od niego nieduże kawałki, zrób z nich kuleczki, a następnie delikatnie spłaszczaj. Każdą kulkę układaj na blaszce, pamiętając o zachowaniu kilkucentymetrowych odstępów. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i piecz ciastka budyniowe przez 15 minut.

Ciasteczka cynamonowe

Zapach cynamonu to chyba jeden z najpiękniejszych zapachów na świecie. Wypiekom, do których został dodany, naprawdę trudno się oprzeć.

Składniki:

• 240 g mąki pszennej
• 90 g cukru pudru
• 90 g masła
• łyżka zimnego mleka
• łyżeczka mielonego cynamonu
• pół łyżeczki mielonego imbiru
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• jajko
• opcjonalnie: cukier puder i sok z cytryny do zrobienia lukru

Sposób przygotowania:

Masło pokrój w kostkę. W misce wymieszaj cukier puder i przesianą mąkę. Dodaj masło i wbij jajko. Wsyp cynamon, imbir i gałkę. Na koniec dolej mleko. Składniki delikatnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i w naczyniu przykrytym folią spożywczą, następnie włóż do lodówki co najmniej na pół godziny (ale można i dłużej).

Przygotuj stolnicę silikonową. Wyjmij ciasto z lodówki, krótko je zagnieć. Możesz rozwałkować od razu całe lub odrywać mniejsze kawałki i dopiero wtedy je spłaszczać na stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wytnij dowolne kształty. Możesz użyć do tego plastikowych wykrawaczy do ciasteczek. Za komplet dziewięciu foremek w Pepco zapłacisz zaledwie 5 zł, a dzięki nim nadasz swoim wypiekom wyjątkowości. Aż żal będzie je jeść.

Blachę wyłóż papierem i układaj na nie ciasteczka, pamiętaj o zachowaniu odstępów, mniej więcej pięciocentymetrowych. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 8-10 minut.
Ciasteczka możesz udekorować lukrem. Wystarczy utrzeć ze sobą szklankę cukru pudru i cztery łyżki soku z cytryny. Możesz ozdobić je lukrem za pomocą specjalnej strzykawki do dekorowania z wymiennymi końcówkami lub po prostu je nim polać. Takie akcesoria również znajdziesz w asortymencie Pepco.

Ciasteczka cytrynowe

Naszym zdaniem ciastka z dodatkiem cytryny zajmują jedno z trzech miejsc na ciasteczkowym podium. Nie podejmiemy się decydowania, które. Sami powinniście zdecydować, więc łapcie przepis.

Składniki:

• 430 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 220 g masła
• 110 g cukru
• skórka otarta z jednej cytryny
• sok wyciśnięty z połowy cytryny
• łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cytrynę umyj dokładnie gorącą wodą i zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki. Z połówki wyciśnij sok. Jeśli chcesz, żeby ciasteczka miały bardziej cytrynowy aromat, możesz użyć więcej soku.

Masło pokrój na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj cukier i utrzyj. Wlej jajka, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj silikonową szpatułką i zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiniętą możesz wstawić na pół godziny do lodówki lub od razu odrywać kawałki ciasta, formować kulki, a następnie delikatnie je spłaszczać i układać na papierze do pieczenia. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem (piękne wzory uzyskasz, jeśli zaopatrzysz się w komplet szablonów ze świątecznymi kształtami: choinką, bałwankiem, bombką czy gwiazdkami, które są dostępne w Pepco w niskiej cenie) lub polać lukrem.

Ciastka z trzech składników

To chyba najprostsze ciasteczka na świecie. Mają tylko trzy składniki, a proporcje są bardzo proste do zapamiętania, bowiem to podstawowe proporcje, według których przygotowuje się kruche ciasto.

Składniki:

• 300 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 200 g zimnego masła

Ciasteczka możesz zostawić bez dekoracji lub ozdobić wedle uznania. Opcjonalnie będą ci więc potrzebne cukier puder i sok z cytryny do zrobienia lukru, ewentualnie barwniki spożywcze, cukier puder, ciasteczka można też polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Sposób przygotowania:

Pokrój masło w kostkę i z cukrem utrzyj na puszystą masę. Przesiej mąkę i wyrób ciasto mikserem lub ręcznie. Uformuj kulę i włóż ją do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na silikonowej stolnicy – bardzo dobrze się tu sprawdzi również silikonowy wałek - i wytnij dowolne kształty. Ciastka układaj na blaszce z papierem do pieczenia, zachowuj odstępy. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.

Każdy chce, żeby wypieki, które przygotowuje, dotarły na rodzinne spotkanie w stanie idealnym. Z ciastami i ciastkami w transporcie mogą stać się różne rzeczy, warto więc zainwestować w specjalną blachę z przykrywką i uchwytami. W sklepach Pepco kosztuje tylko 20 zł, a świetnie nadaje się i do pieczenia (jest wykonania ze stali węglowej), i do przenoszenia wypieków. Dzięki niej wasze piękne ciasteczka dotrą na miejsce w stanie nienaruszonym.