PowerKuchnia Adriany - śledź po włosku dla odważnych

Ojciec będzie zachwycony. Ojciec chrzestny też. Upewnij się jednak, że dla wszystkich śledzia wystarczy, aby przy świątecznym stole nie doszło do wendety za zjedzenie ostatniego kawałka.

Śledź musi pływać. Jak nie w morzu, to w zalewie. Koniecznie z odpowiednimi dodatkami i przyprawami. Zobaczcie, co robi Adriana, żeby klasycznego polskiego śledzia zmienić w pyszny włoski przysmak.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 80 g kopru włoskiego
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 6-8 ziarenek zielonego pieprzu
  • 4-5 listków laurowych
  • 3-4 suszone pomidory
  • 6-8 małych kaparów
  • 2-3 duże kapary
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy

Oliwę warto wymieszać z olejem np. rzepakowym, aby nieco złagodzić jej smak.Oliwę warto wymieszać z olejem np. rzepakowym, aby nieco złagodzić jej smak. fot. Jowita Romaniuk

Wykonanie:

Filety śledziowe namocz w wodzie (lub mleku). Powinny w niej spędzić 1,5 godziny, ale w tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Sparz litrowy słoik (lub 2 mniejsze). Każdy z filetów przekrój na 3-4 kawałki. Koper włoski pokrój w piórka. Na dnie słoika ułóż warstwę śledzi, na nich warstwę kopru i część przypraw. Układaj tak rybę i koper warstwami, aż wykorzystasz wszystkie składniki. W międzyczasie dodaj suszone pomidory i kapary (te duże przekrój). Tak przygotowanego śledzia zalej oliwą i olejem. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach, śledź przejdzie aromatem i smakiem przypraw i będzie już gotowy do zjedzenia. Możesz go trzymać w lodówce przez kilka dni.

Takie śledzie po włosku, zapakowane w efektowny słoik, mogą być świetnym prezentem dla bliskich.Takie śledzie po włosku, zapakowane w efektowny słoik, mogą być świetnym prezentem dla bliskich. fot. Jowita Romaniuk

***

Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.  

Zobacz także