PowerKuchnia Adriany. Zadyma w kuchni, czyli śledź wędzony

Jeśli w twojej kuchni podenerwowana mama zwykle robi przed świętami zadymę, pokaż jej, że ty też potrafisz. Postaw na zadymę kontrolowaną i zajmij się śledziem. Mama zaniemówi z wrażenia.

Adriana udowadnia, że aby przygotować podwędzaną rybę, wcale nie trzeba wybierać się na wycieczkę na Kaszuby do znajomych dysponujących wędzarnią. Można zostać w domu. Wystarczy garnek, odrobina siana, dobrych chęci i ostrożności.  

Składniki:

  • 6-8 filetów śledziowych
  • 100 g masła
  • 2 jabłka (np. Szara Reneta)
  • 2 gruszki
  • 200 ml cydru
  • 50 g pokruszonych herbatników
  • szczypta przyprawy do piernika
  • musztarda francuska

Dodatkowo:

  • garść siana (do kupienia np. w sklepie zoologicznym)

Wykonanie:

Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie. Pozostaw je w niej na 1,5 godziny, ale w tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Do niewielkiego garnka włóż siano. Ostrożnie je podpal (najlepiej użyj do tego celu palnika) i nakryj garnek pokrywką. Poczekaj chwilę, aż siano się spali, a garnek wypełni dym. 

Zachowaj ostrożność podczas podpalania sianka, najlepiej użyj do tego celu palnika.Zachowaj ostrożność podczas podpalania sianka, najlepiej użyj do tego celu palnika. fot. Jowita Romaniuk

Śledzie ułóż na metalowym sitku, które następnie umieść w garnku. Musisz to zrobić bardzo sprawnie i szybko, żeby nie wypuścić dymu. Ryby powinny pozostać w garnku przez mniej więcej kwadrans.

W trakcie umieszczania śledzi w garnku, staraj się nie wypuścić zbyt dużo dymu.W trakcie umieszczania śledzi w garnku, staraj się nie wypuścić zbyt dużo dymu. fot. Jowita Romaniuk

W międzyczasie, w rondelku rozpuść 80 g masła. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i gruszki. Kiedy owoce się skarmelizują, zalej je cydrem i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Następnie zblenduj je na gładki, aksamitny mus.

Podawaj śledzia z odrobiną musztardy. Koniecznie francuskiej!Podawaj śledzia z odrobiną musztardy. Koniecznie francuskiej! fot. Jowita Romaniuk

Pokruszone herbatniki z dodatkiem przyprawy do piernika lekko podsmaż na pozostałym maśle. W ten sposób otrzymasz aromatyczną kruszonkę. Każdy ze śledzi przekrój na 4-5 kawałków. Na półmisek ponakładaj w kilku miejscach po łyżeczce musu. Na musie ułóż po kawałku śledzia, posyp kruszonką, dodaj po odrobinie musztardy francuskiej.

Taki podwędzany śledź doskonale komponuje się z musem owocowym i chrupiącą kruszonką.Taki podwędzany śledź doskonale komponuje się z musem owocowym i chrupiącą kruszonką. fot. Jowita Romaniuk

***

Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.  

Zobacz także