Poznajcie przepis na klasycznego śledzia. Nasza charyzmatyczna prowadząca - Adriana - prezentuje przepis na perfekcyjnego śledzia w tradycyjnym wydaniu. Z nim nie ma szans, że się nie uda, bo wszystko jest wyliczone co do ziarenka. Babci też będzie smakował - nawet tej najbardziej wymagającej.
Taki śledź najlepiej smakuje w zestawieniu z ziemniakami i kwaśną śmietaną. fot. Jowita Romaniuk
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 2 średniej wielkości cebule cukrowe
- olej lniany i olej rzepakowy (najlepiej tłoczone na zimno) do marynowania
- ziele angielskie (15 ziarenek)
- 3 listki laurowe
- 5-6 goździków
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- podgotowane i opieczone na maśle ziemniaki (jeden na porcję)
- jabłko
- posiekany szczypiorek
Do zamarynowania śledzi Adriana używa oleju lnianego i rzepakowego. fot. Jowita Romaniuk
Wykonanie:
Zanim przystąpisz do przygotowania śledzi, namocz filety w zimnej wodzie. Powinny w niej spędzić 1,5 godziny. W tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Obierz i pokrój w piórka obie cebule. Na dnie średniej wielkości miski ułóż warstwę cebuli, dodaj listek laurowy, 2-3 goździki i 5 ziarenek ziela angielskiego. Układaj kolejne warstwy śledzi, cebuli i przypraw, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Tak przygotowaną rybę zalej olejem lnianym i rzepakowym. Śledzie przykryj szczelnie folią lub przełóż do zakręcanego słoika i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu podawaj z kwaśną śmietaną, opiekanymi ziemniakami, pokrojonym w zapałkę jabłkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Śledź tradycyjny, podwędzany i po włosku według przepisu Adriany. Najlepiej przygotować wszystkie trzy warianty! Jowita Romaniuk
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.