Sałatka z cukinią i rukolą

Sałatka z cukinia i rukolą

Sałatka z cukinia i rukolą (fot. materiały prasowe)

Słoneczny weekend tuż tuż, a Ty nie masz koncepcji na przystawkę, w sam raz na rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką? Wykorzystaj słoneczną aurę i przygotuj sałatkę z grillowanymi warzywami. Jest przepyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

Składniki:

garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg

1 cukinia

kilka zielonych oliwek

2 czerwone pomidory

2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu 

Wykonanie:

Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.

Dressing:

1 łyżka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy extra vergine

szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku

szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku

pół łyżki syropu klonowego

1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii

1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano

2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej

pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.