Składniki:
? 500 g zielonych szparagów
? 4 parówki wegetariańskie VeggieDay
? 1 mała cukinia
? 1 batat
? 3 marchewki
? 1 czerwona cebula
? oliwa z oliwek
? przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek, słodka papryka, cynamon, kminek do smaku
? natka pietruszki do posypania gotowej zapiekanki
Przygotowanie:
1. Zielone szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na 3-4 cm kawałki. Cukinię i batata pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
2. Przygotowane warzywa umieść w misce i zalej oliwą z oliwek. Posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
3. Warzywa wsyp do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone w plasterki parówki wegetariańskie VeggieDay.
4. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W czasie pieczenia warzywa przemieszaj, by upiekły się równomiernie.
5. Gotową zapiekankę posyp świeżą natką pietruszki.
VeggieDay to polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie, oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko - i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów. www.veggieday.pl