Orient w misce. Poke Bowl na wiosnę

Poke Bowls z krewetkami

Poke Bowls z krewetkami (fot. materiały prasowe)

Kuchnia Azji niezmiennie kojarzy się z bogactwem smaków, aromatów i faktur. Azjatyckie składniki, dzięki swojej różnorodności, świetnie sprawdzają się w niezwykle popularnych poke bowls. To pochodzące z Hawajów danie w oryginale przypomina zdekonstruowane sushi, ale podobnie jak inne modne dania zyskało wiele różnych odsłon. Poke bowl to doskonały pomysł na szybki i lekki posiłek, idealny na ciepłe wiosenne dni.

Jednym z kulinarnych hitów ostatnich lat jest poke bowl, w oryginalnej hawajskiej wersji podstawą dania są ryż i surowa marynowana ryba, co od razu budzi skojarzenie z sushi i rzeczywiście w kuchni hawajskiej wpływy japońskiej są obecne. Poke bowl podobnie jak inne dania różnych kuchni świata po zyskaniu międzynarodowej popularności doczekało się wielu wariantów.

Doskonałe do przygotowania poke bowl są składniki rodem z Azji i nie musi to być koniecznie ryż. Azjatycki makaron będzie świetną podstawą dania. Sprawdzi się każdy rodzaj, zarówno ten z fasoli (Makaron z fasoli Mung, House of Asia, 5,60 zł), z pszenicy (Makaron Udon, House of Asia, 7,99 zł), czy pszenno-gryczany (Makaron Soba, House of Asia, 7,99 zł).

Kolejnym krokiem jest wybór dodatków. Danie smakuje świetnie zarówno z kurczakiem, krewetkami, jak i w wersji wegańskiej z tofu. Kolor to podstawa poke bowl. Warto dodać świeże i chrupiące warzywa.

Ważny jest tez aromatyczny sos! Prosty i szybki w przygotowaniu, np.: z czarnego octu ryżowego (Czarny ocet ryżowy, House of Asia, 6,99 zł), sos sojowy, czy sos ostrygowy.

Wiosną chętnie jemy kolorowe lekkie dania, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a poke bowl to najlepsze rozwiązanie zarówno na posiłek w domu lunch do pracy czy piknik w parku.

PRZEPISY NA WIOSENNE POKE BOWLS OD HOUSE OF ASIA

WIOSENNY POKE BOWL

Z MAKARONEM VERMICELLI

I KREWETKAMI

25 MINUT

1 PORCJA

ŁAGODNE

SKŁADNIKI

40 g makaronu vermicelli z fasoli mung

2 łyżki czerwonej pasty curry

1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych

5 obranych krewetek

5-6 plasterków cukinii, wyciętych obieraczką wzdłuż cukinii

30 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej

Sok z 1 cytryny

0,5 mango, pokrojonego w cienkie plasterki

Sól, pieprz do smaku

Kolendra, chili, limonka do dekoracji

SOS

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka sosu rybnego

0,5 łyżki posiekanej kolendry

0,5 łyżeczki cukru

1 cm posiekanego chili

PRZYGOTOWANIE

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pastę curry rozpuść na patelni w 100 ml wody. Do powstałego sosu wrzuć krewetki i gotuj ok. 2 minuty.

3. Kapustę i cukinię zamarynuj ok 10 minut w soku z cytryny z odrobiną soli.

4. W misce ułóż kolejno makaron, krewetki, kapustę, cukinię zwiniętą w ruloniki i mango.

5. Przygotowaną miskę udekoruj orzeszkami ziemnymi, kolendrą, limonką i chili

6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej miskę chwilę przed podaniem.

WIOSENNY POKE BOWL

Z MAKARONEM UDON

I KURCZAKIEM

25 MINUT

1 PORCJA

ŁAGODNE

SKŁADNIKI

150 g makaronu udon

100 g piersi z kurczaka

1 łyżka białego i czarnego sezamu

20 g szpinaku

60 g blanszowanego brokuła

60 g marchewki, pokrojonej w cienkie paseczki

0,5 czerwonej cebuli

Sok z połowy cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju do smażenia

SOS

2 łyżki czarnego octu ryżowego

2 łyżeczki sos ostrygowego

PRZYGOTOWANIE

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.

3. Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytryny.

4. W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.

5. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.

WIOSENNY POKE BOWL

Z MAKARONEM SOBA

I TOFU

25 MINUT

1 PORCJA

ŁAGODNE

SKŁADNIKI

150 g makaronu soba

2 łyżeczki suchego wakame

60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka marynowanego imbiru

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

0,5 łyżeczki sezamu białego

2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżka kiełków (dowolnych)

0,5 awokado, pokrojonego w paski

1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

SOS

1 łyżeczki sosu sojowego ciemnego

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.

3. Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 minut i usmaż na złoty kolor.

4. W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki, posyp sezamem.

5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej miskę chwilę przed podaniem.

MAKARON Z FASOLI MUNG
MAKARON Z FASOLI MUNG fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe