Najprostszym rozwiązaniem na spotkanie ze znajomymi będą ciekawe przekąski. Najlepiej, aby takie mini dania były zróżnicowane pod względem smaków (wytrawne i słodkie) oraz sposobu podania (na zimno i na ciepło). Oto trzy przepisy Mateusza Gesslera, które sprawią, że goście będą pod ogromnym wrażeniem Twoich umiejętności i nie wyjdą od Ciebie głodni.
Młode pietruszki duszone z miodem
SKŁADNIKI:
600 g korzenia młodej pietruszki
150 g miodu
2 papryczki chili
100 ml bulionu warzywnego
2 łyz?ki masła klarowanego
50 ml nalewki owocowej
1⁄2 limonki
sól morska
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół. Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną. Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki. Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.