Sosy sojowe w podstawowej wersji występują w postaci jasnego i ciemnego sosu, który jest gęstszy i karmelowy. Obie wersje powstają w wyniku fermentacji soi i pszenicy. Sos sojowy bezglutenowy (House of Asia, 4,99 zł) składa się z czterech składników, pszenica jest zastąpiona skrobią kukurydzianą. Ma czysty skład bez konserwantów i glutaminianu sodu przez co jest odpowiedni dla osób unikających glutenu.
Sos sojowy dopełnia smak dań chińskich, jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze. Świetnie sprawdza się jako dodatek np. do popularnych stir-fry'ów, makaronów, czy sałatek. Pasuje zarówno do potraw mięsnych jak i wegetariańskich. Jest idealnym składnikiem marynat do mięs, można nim doprawić jajecznicę, czy rosół. Może być stosowany nie tylko w potrawach wytrawnych, warto wypróbować go też w deserach np. jako dodatek do karmelu.
Po więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej zapraszamy na www.houseofasia.pl