Gotowe pierogi można udekorować np listkami świeżej bazylii. fot. Jowita Romaniuk
Do tej pory zawsze omijałeś rejony książki kucharskiej z przepisami na pierogi, bo uważasz, że to czarna magia tylko dla wtajemniczonych? Miałeś trochę racji. Lepiej podejrzeć, jak pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje Kuba Korczak. Przy okazji zdradza sprytne kuchenne triki, które w kilka chwil zmienią cię w prawdziwego szefa kuchni. Taka magia!
Grzyby i cebulę do farszu należy drobno posiekać. fot. Jowita Romaniuk
Składniki na farsz:
- 6-8 namoczonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 10-12 goździków
- 3 laski cynamonu
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- jajko
- 2 żółtka jaj
- 50 g miękkiego masła
- duża szczypta soli
Składniki na około 50 pierogów.
Wykonanie:
Grzyby wrzuć do niewielkiego garnka, zalej je wodą. Dodaj goździki i cynamon (dla wygody możesz zawinąć przyprawy w gazę, będzie łatwiej je później wyłowić). Gotuj grzyby do miękkości. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na patelni na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj masło i odrobinę soli. Smaż jeszcze chwilę, mieszając.
Do tak przygotowanej cebuli dodaj posiekaną kapustę i wodę po gotowaniu grzybów (bez przypraw). Same grzyby drobno posiekaj i także wrzuć na patelnię. Podsmażaj, często mieszając. Dodaj skórkę z pomarańczy i wszystko przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Farsz do pierogów należy dobrze doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. fot. Jowita Romaniuk
Przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i żółtka, sól oraz masło. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając lekko składniki. Dokładnie zagnieć ciasto, powinno być idealnie gładkie, miękkie i elastyczne. Zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut.
Zagniecione ciasto powinno być idealnie gładkie i elastyczne. fot. Jowita Romaniuk
Po upływie wskazanego czasu odkrój jedną trzecią ciasta (resztę ponownie zawiń w folię, aby nie obsychało). Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij kółka za pomocą specjalnej wykrawarki, szklanki lub filiżanki. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu, formuj pieroga, a jego brzegi dociśnij widelcem. Pierogi wrzucaj partiami do garnka z gotującą się wodą, gotuj 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Pierogi należy dokładnie zalepić, żeby nie rozwaliły się w trakcie gotowania. fot. Jowita Romaniuk
****
Kuba Korczak - szef kuchni, promotor produktów, marek oraz wyjątkowych inicjatyw
kulinarnych. Osobowość telewizyjna i radiowa oraz organizator wydarzeń i
wypraw kulinarnych. Wykładowca akademii w całym kraju, juror konkursów oraz
ekspert branży gastronomicznej. Promotor ruchu Slow Food, bezgranicznie zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych polskich smaków oraz edukację odpowiedzialnych postaw konsumenckich.Twórca konkursu Produkt Regionalny – Mistrzostwa Kulinarne im. Hanny Szymanderskiej oraz festiwalu GOOD FOOD FEST. Więcej na FB i kubakorczak.pl.