Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami

Z takich pierogów będzie dumna nawet najbardziej wymagająca i przywiązana do tradycji babcia. Nie oprze im się także wybredna ciotka. Zresztą trudno krytykować z pełną buzią.

Gotowe pierogi można udekorować np listkami świeżej bazylii.Gotowe pierogi można udekorować np listkami świeżej bazylii. fot. Jowita Romaniuk

Do tej pory zawsze omijałeś rejony książki kucharskiej z przepisami na pierogi, bo uważasz, że to czarna magia tylko dla wtajemniczonych? Miałeś trochę racji. Lepiej podejrzeć, jak pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje Kuba Korczak. Przy okazji zdradza sprytne kuchenne triki, które w kilka chwil zmienią cię w prawdziwego szefa kuchni. Taka magia! 

Grzyby i cebulę do farszu należy drobno posiekać.Grzyby i cebulę do farszu należy drobno posiekać. fot. Jowita Romaniuk

Składniki na farsz:

  • 6-8 namoczonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 10-12 goździków
  • 3 laski cynamonu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 50 g miękkiego masła
  • duża szczypta soli

Składniki na około 50 pierogów.

Wykonanie:

Grzyby wrzuć do niewielkiego garnka, zalej je wodą. Dodaj goździki i cynamon (dla wygody możesz zawinąć przyprawy w gazę, będzie łatwiej je później wyłowić). Gotuj grzyby do miękkości. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na patelni na oliwie. Pod koniec smażenia dodaj masło i odrobinę soli. Smaż jeszcze chwilę, mieszając.

Do tak przygotowanej cebuli dodaj posiekaną kapustę i wodę po gotowaniu grzybów (bez przypraw). Same grzyby drobno posiekaj i także wrzuć na patelnię. Podsmażaj, często mieszając. Dodaj skórkę z pomarańczy i wszystko przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Farsz do pierogów należy dobrze doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Farsz do pierogów należy dobrze doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. fot. Jowita Romaniuk

Przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i żółtka, sól oraz masło. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając lekko składniki. Dokładnie zagnieć ciasto, powinno być idealnie gładkie, miękkie i elastyczne. Zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut.

Zagniecione ciasto powinno być idealnie gładkie i elastyczne.Zagniecione ciasto powinno być idealnie gładkie i elastyczne. fot. Jowita Romaniuk

Po upływie wskazanego czasu odkrój jedną trzecią ciasta (resztę ponownie zawiń w folię, aby nie obsychało). Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij kółka za pomocą specjalnej wykrawarki, szklanki lub filiżanki. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu, formuj pieroga, a jego brzegi dociśnij widelcem. Pierogi wrzucaj partiami do garnka z gotującą się wodą, gotuj 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Pierogi należy dokładnie zalepić, żeby nie rozwaliły się w trakcie gotowania.Pierogi należy dokładnie zalepić, żeby nie rozwaliły się w trakcie gotowania. fot. Jowita Romaniuk


****

Kuba Korczak - szef kuchni, promotor produktów, marek oraz wyjątkowych inicjatyw
kulinarnych. Osobowość telewizyjna i radiowa oraz organizator wydarzeń i
wypraw kulinarnych. Wykładowca akademii w całym kraju, juror konkursów oraz
ekspert branży gastronomicznej. Promotor ruchu Slow Food, bezgranicznie zaangażowany w promocję niepowtarzalnych regionalnych polskich smaków oraz edukację odpowiedzialnych postaw konsumenckich.Twórca konkursu Produkt Regionalny – Mistrzostwa Kulinarne im. Hanny Szymanderskiej oraz festiwalu GOOD FOOD FEST. Więcej na FB i kubakorczak.pl.


 

Kulinarne skojarzenia. My podajemy słowo, ty musisz dodać kolejne

1.My podajemy słowo, ty wskaż inne, które najlepiej do niego pasuje.
Makutra:

  • Ucieranie
  • Tarcie
  • Smażenie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także