Żeberka Barbecue

Nieważne, czy wystają ci żeberka, czy już zdążyłeś zrobić masę na wakacje. Każdy mięsożerca zakocha się w tym przepisie.

Składniki:
800 g żeberek wieprzowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
220 ml Sosu Barbecue Heinz
olej

Wykonanie:
Żeberka wieprzowe pokrój na mniejsze kawałki i natrzyj solą, pieprzem oraz słodką, wędzoną papryką. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż żeberka ze wszystkich stron, aż się zarumienią. Zdejmij obsmażone żeberka z patelni i przełóż je do formy do pieczenia.

Na tę samą patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek i chwilę przesmaż. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj Sos Barbecue Heinz (świetnie sprawdzi się również Ketchup Heinz). Podgrzewaj jeszcze przez minutę lub dwie, aż sos zacznie bulgotać.

Gorącym sosem polej żeberka i przy pomocy pędzelka posmaruj je również po bokach. Wstaw formę z żeberkami do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (z termoobiegiem) i piecz około 80-90 minut. Jeśli żeberka za mocno się zrumienią, na czas dalszego pieczenia przykryj je folią aluminiową.