Kolorowe Beziki

Nie trzeba być cukiernikiem, żeby zrobić deser, który zaskoczy nawet twoją babcie. Ania z Go Cook pokazuje, jak zrobić proste i efektowne beziki.

Składniki:
4 duże białka (w temperaturze pokojowej)
240 g drobnego cukru
szczypta soli
barwniki spożywcze w żelu

Dodatkowo:
Rękaw cukierniczy
Tylka (końcówka do rękawa) w kształcie gwiazdki

Wykonanie:
Białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych obrotów. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.

Przygotuj rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Przy pomocy barwników spożywczych narysuj w środku rękawa kolorowe paski (tak jak na wideo), a następnie napełnij rękaw masą bezową. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij niewielkie okrągłe beziki. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 110 stopni C i piecz około 90 minut. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia.