Makaron z czerwonym pesto

Najprostsze dania wcale nie muszą być nudne. Przepis na pesto możesz zmodyfikować i dodać składniki, które lubisz najbardziej. U nas w wersji z suszonymi pomidorami.

Składniki na pesto:
1/2 szklanki suszonych pomidorów
1/4 szklanki uprażonych orzeszków pinii
1 mały ząbek czosnku
1/4 szklanki startego parmezanu
100 g Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek
1/3 papryczki chili lub szczypta płatków chili

Dodatkowo:
200 g drobnego makaronu
garść pomidorków cherry
garść listków bazylii
garść tartego parmezanu

Wykonanie:
Wszystkie składniki pesto umieść w wysokim naczyniu i przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na pastę. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z gotowania makaronu.

Do ugotowanego, gorącego makaronu dodaj dwie czubate łyżki pesto oraz odrobinę wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Nałóż makaron do miseczek i posyp go po wierchu tartym parmezanem.