Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Z robieniem naleśników jest tak: robisz pierwszego i nie wychodzi, więc go zjadasz. Problem pojawia się, gdy nie wychodzą ci kolejne - 2,3,4,5... W takiej sytuacji porzuć smażenie i zabierasz się za pieczenie. Z naszego przepisu każdy naleśnior wychodzi!

Składniki:
2 łyżki Lurpak Premium Miks Klasyczny
2 duże jajka
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Do podania:
Mascarpone
Sezonowe owoce
Cukier puder
Świeża mięta

Wykonanie:
Na początku przygotuj patelnię do pieczenia naleśnika. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na patelnię żeliwną nałóż dwie łyżki miksu maślanego i wstaw patelnię do piekarnika na czas przygotowywania ciasta.

W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy, wlej mleko i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelej ciasto na rozgrzaną patelnię i wstaw ją ponownie do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach C, aż naleśnik wyrośnie i nabierze złotobrązowego koloru.

Upieczony naleśnik oprósz cukrem pudrem i podawaj z mascarpone i świeżymi owocami.