Tarta z pomidorkami i kozim serem

Jakie danie składa się z: ciasta, pomidorów i sera? Ha i tu cię mamy! Wcale nie jest to pizza, to twój dzisiejszy obiad - tarta z pomidorkami i kozim serem.

Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej
150 g Lurpak Premium Mix Lekko Solony
2 jajka

Składniki na farsz:
250 g sera koziego
200 g pomidorków koktajlowych
2 gałązki świeżego tymianku
1 garść listków świeżej bazylii

Wykonanie:
Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj Lurpak Mix Lekko Solony oraz jajka i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie lepić się do rąk dodaj odrobinę więcej mąki, a jeśli będzie się kruszyć dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm. Nawiń ciasto na wałek i przełóż je do formy na tartę. Odetnij wystające brzegi i ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw formę z ciastem do lodówki na 30 minut, a następnie schłodzone ciasto przełóż bezpośrednio do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.

Na upieczonym spodzie rozłóż pokruszony kozi ser oraz połówki kolorowych pomidorków koktajlowych. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz kolejne 15 minut w 190 stopniach C.

Upieczoną tartę posyp świeżymi listkami tymianku i bazylii.