Farszynki z serem Mlecznym Serenada

Wiesz już jak zrobić kluski śląskie i kartacze? Teraz przyszedł czas na kolejny klasyk, który robi z podobnego ciasta, czyli farszynki. U nas wersja autorska - z nadzieniem z kiszonej kapusty, pieczarek i Sera Mlecznego.

Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
olej

Składniki na farsz :
25 g masła
200 g pieczarek
100 g kiszonej kapusty
100 g sera Mlecznego Serenada
sól
pieprz

Wykonanie:
Na początku przygotuj farsz: pieczarki pokrój w ćwiartki, a kapustę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Dodaj posiekaną kapustę i smaż około 5 minut. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą oraz pieprzem. Ostudź. Ser Mleczny zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z ostudzonym farszem.

Przygotuj ciasto: ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki wystudź, a następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj dwa jajka, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli i zagnieć na jednolitą i zwartą masę.

Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce przygotowanego wcześniej farszu, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety.

Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.