Piernikowe ludziki z Nutellą

Kto żyje w piernikowym domku? Nikt! Bo każdy kto by tam zamieszkał, zjadłby go od środka.

Składniki:
60 g miękkiego masła
50 g brązowego cukru
60 g miodu
2 żółtka
190 g mąki
2 g mieszanki przypraw do piernika
2,5 g sody oczyszczonej
120 g Nutelli (6 g na porcję)
szczypta soli

Dodatkowo:
50 g cukru pudru
3-4 łyżeczki soku z cytryny
rękaw cukierniczy
foremki do ciastek w kształcie piernikowych ludzików

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. W misce wymieszaj masło z cukrem i miodem, a następnie dodaj żółtka. W drugiej misce wymieszaj mąkę z przyprawami i sodą oczyszczoną. Dodaj mąkę z przyprawami i sodą do pierwszej miski i ugniataj przez 1 minutę. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Rozwałkuj ciasto na arkuszu papieru do pieczenia, aż będzie miało 4 mm grubości. Za pomocą foremek w kształcie ludzików (lub w dowolnym innym kształcie ? choćby za pomocą szklanki) wycinaj z ciasta pierniczki. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz przez 8-9 minut na środkowym poziomie, aż delikatnie się zrumienią. Pozostaw ciastka na blasze przez 15 minut, aby wystygły. Posmaruj połowę pierniczków Nutellą i przykryj je pozostałymi ludzikami z piernika.

By przygotować lukier wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodając go stopniowo po pół łyżeczki. Lukier będzie gotowy gdy osiągnie konsystencję gładkiej pasty. Udekoruj pierniczki lukrem za pomocą rękawa cukierniczego.

Więcej przepisów znajdziecie TUTAJ>>>