Ciasto francuskie z jabłkami i Nutellą

Szarlotka, czekolada i croissant to podobno ulubione słodkie przekąski. Stały się dla nas inspiracją do stworzenia deseru perfekcyjnego. No dobra, wcale tak nie było? Po prostu szukaliśmy w książce z przepisami Nutelli szybkiego i pysznego ciastka, i trafiliśmy na to. Jest idealne. Serio.

Składniki:
400 g kwaśnych jabłek
2 cytryny
100 g cukru
60 g masła
2 arkusze ciasta francuskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
80 g Nutelli

Dodatkowo:
Cukier puder do dekoracji
Rękaw cukierniczy
Tylka (końcówka do rękawa) w kształcie małej gwiazdki

Wykonanie:
Ustaw piekarnik na 175 stopni C. Potnij ciasto francuskie na 24 prostokąty o wymiarach 6 x 8 cm. Ułóż je na blaszce na papierze do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem pergaminu, a następnie przykryj drugą blachą. Piecz przez 12 minut.

W międzyczasie umyj jabłka, obierz je i pokrój w małą kostkę. Wyciśnij sok z 2 cytryn. W garnuszku rozpuść masło, następnie dodaj jabłka, cukier, cynamon i gotuj przez 5 minut. Wlej sok z cytryn i gotuj przez kolejne 3 minuty.

Ułóż pierwszy prostokąt upieczonego ciasta francuskiego na talerzyku i nałóż na niego 1 łyżkę jabłek. Następnie połóż kolejny fragment ciasta i kolejną łyżkę owoców. Do rękawa cukierniczego przełóż Nutellę i udekoruj trzecią warstwę ciasta, a następnie odwróć ją do góry nogami i połóż na warstwie jabłek. Na koniec wyciśnij małe porcje Nutelli pomiędzy inne warstwy.

Na samej górze deseru połóż świąteczny stempel Nutella i oprósz go cukrem pudrem. Podawaj od razu.

Więcej przepisów znajdziecie TUTAJ>>>