Dorsz pod kruszonką

Jedne zwierzęta chowają się w ziemi, inne zagrzebują w naszym łóżku. A co mają zrobić rybki? Gospodynie domowe, wiedzą dobrze, że im też coś się należy. Albo pierzynka, albo chrupiąca kruszonka.

Składniki na kruszonkę:
2 filety z dorsza (po około 150 g każdy)
4 łyżki roztopionego masła
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 cytryny
sól
pieprz

Dodatkowo:
Ręczniki papierowe Foxy Cartapaglia

Wykonanie:
Na początku przygotuj kruszonkę. Bułkę tartą wsyp do miski. Dodaj natkę pietruszki, rozmaryn, płatki chili, po pół łyżeczki soli i pieprzu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z połowy cytryny. Na koniec wlej roztopione masło i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kruszonki.

Filety z dorsza osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem. Rozłóż filety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je obficie przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstaw blaszkę z rybą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut.