Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Czy wyobrażasz sobie taką sytuację: jesteś poza domem, okazuje się, że wieczorem mają wpaść do ciebie goście, a ty masz bałagan. Logujesz się na odpowiedniej stronie i kilkoma ruchami myszki sprzątasz swoje mieszkanie. Podobną wygodą jest zdalne przygotowanie kolacji. Wybierasz przepis na hapsie, zamawiasz potrzebny sprzęt na Allegro, a w domu zostaje Ci już tylko szybkie przygotowanie dania.

Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
1 cebula
1 marchewka
1 pęczek koperku
250g kiełbasy suszonej (np. wiejskiej lub myśliwskiej)
1 1/2 szklanki bulionu
2 listki laurowe
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju (2+2)
sól
pieprz

Wykonanie:

Na początku przygotuj wszystkie składniki do smażenia. Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki, kiełbasę w plasterki, a koperek drobno posiekaj.

W garnku z grubym dnem rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż na nim cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj kiełbasę i marchewkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj kapustę i wymieszaj. Wlej bulion, dodaj listki laurowe i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie.

W międzyczasie przygotuj zasmażkę. Na patelni przesmaż mąkę, aż zacznie się delikatnie rumienić. Wlej pozostały olej (2 łyżki) i wymieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę wymieszaj z kilkoma łyżkami płynu z gotowanej kapusty i przelej całość do garnka z kapustą. Dodaj posiekany koperek i zagotuj całość, po czym zdejmij bigos z ognia. Podawaj z pieczywem.