Pizzerinki

Nie liczymy wam, ile jecie kawałków pizzy za jednym posiedzeniem. I wy też nam nie liczcie, bo dziś zrobiliśmy małe pizzerinki i wasze kalkulacje mogą być dla nas krępujące.

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
125 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy

Składniki na nadzienie:
300 g mięsa mielonego
2 łyżki oliwy
1 cebula
1/2 puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
100 g tartego żółtego sera

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
Papier do pieczenia

Wykonanie:
Na początku przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem. Odczekaj 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować, po czym wsyp do miski mąkę oraz sól. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć i dodaj oliwę, a następnie zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto na blat, i uformuj w zwartą kulę. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, nakryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Przygotuj farsz: na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj mięso mielone oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Smaż, aż mięso straci surowy kolor i zacznie się rumienić. Następnie dodaj krojone pomidory i duś całość na wolnym ogniu około 10 minut. Gotowy farsz odstaw do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm i wytnij w nim kółka o średnicy około 10 cm. Na środek każdego kółka nałóż po 2 łyżki farszu mięsnego i rozprowadź go po plackach, zostawiając 1 cm wolnego miejsca na brzegach. Następnie złóż brzegi ciasta do środka (tak jak na wideo). Wierzch pizzerinek posyp tartym żółtym serem. Ułóż pizzerinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 10-12 minut.