Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Ten przepis podrzucił nam ktoś, kto miał być od jutra na diecie. Zrobiliśmy naleśniki, przemyśleliśmy temat i już wiemy, że nigdy nie będziemy na diecie. To co napisaliśmy nie ma sensu? Tak samo jak nie ma sensu deklaracja, że przechodzi się na dietę, jeśli lubi się hapsowe przepisy.

Składniki na naleśniki:
50 g masła
50 g czekolady
225 g mąki pszennej
65 g cukru pudru
25 g kakao
3 jajka
2 żółtka
450 g mleka

Składniki na krem:
250 g mascarpone
50 ml śmietanki 30 proc.
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)

Dodatkowo:
300 g malin

Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku. Do gorącego masła dodaj czekoladę i od razu zdejmij rondel z ognia. Wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i oba składniki dokładnie się połączą.

W osobnej misce ubij jajka oraz żółtka z dodatkiem mleka. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i przesiej do miski mąkę, cukier puder oraz kakao. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Odstaw ciasto na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj krem. Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolity, gładki krem. Schowaj krem do lodówki. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.

Ostudzone naleśniki posmaruj kremem, na kremie rozłóż maliny i pozwijaj naleśniki jak rolady.