Croque Monsieur

Croque Monsieur, czyli Chrupiący Pan to w opinii wielu najlepsza kanapka na świecie. Potwierdzamy: ten smak to kulinarne niebo!

Składniki:
sos:
15g masła
15g mąki pszennej
300ml mleka
50g sera gruyère
sól i pieprz
gałka muszkatołowa

Kanapki:
pieczywo
masło do posmarowania
musztarda dijon
parmezan
szynka

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Masło rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Poczekaj chwilę, aż wyparuje z niego większość wody, po czym dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Gotuj przez około 3 minuty. Wlej partiami mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Gotuj ok. 10-15 minut (od czasu do czasu mieszaj). Wsyp starty ser, wymieszaj całość i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki posmaruj cienką warstwą masła i podpiecz w piekarniku. Na spodniej części kanapki rozprowadź musztardę, polej sosem, posyp częścią sera, a na to ułóż cienkie plastry szynki. Dołóż jeszcze warstwę sosu, przykryj drugą kromką, przyciśnij lekko, polej sosem i posyp resztą sera. Zapiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla do uzyskania satysfakcjonującego stopnia przypieczenia.