Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Nie musisz być gladiatorem, żeby walczyć z bykami. Wystarczy, że zrobisz te pierożki i potem będziesz musiał walczyć, żeby nie zjeść wszystkich na raz.

Składniki na ciasto ziemniaczane:
750 g ziemniaków
240 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Dodatkowo:
Roztopione masło do podania

Wykonanie:
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ostudź.

W międzyczasie przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w ósemki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i smaż dalej, aż odparuje z nich cała woda. Następnie dodaj mięso mielone i solidnie dopraw całość solą oraz pieprzem. Smaż, aż mięso lekko się zrumieni. Na koniec dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Zawartość patelni przełóż bezpośrednio do kielicha blendera i zmiksuj pulsacyjnie, na lekko grudkowatą pastę. Odstaw do ostudzenia.

Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, sól oraz oba rodzaje mąki i zagnieć elastyczne i zwarte ciasto (ciasto powinno się dać z łatwością uformować w kulę).

Przełóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm.

Podziel placek na kwadraty o boku około 6 cm. Na środku każdego kwadratu nałóż po łyżeczce farszu, złóż kwadraty na pół, tak aby powstały prostokątne pierożki i dokładnie zlep ich brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 2 minut, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane roztopionym masłem.