Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Flaki to podobno danie, do którego trzeba dorosnąć. A jeśli nadal wzdryga cię na samą myśl o tej zupie, przerzuć się na wersję wegetariańską.

Składniki:
500 g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 l bulionu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku

Wykonanie:
Na początku przygotuj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki a boczniaki w cienkie paski.

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę oraz czosnek, aż stanął się szkliste. Następnie dodaj marchewkę, selera i pietruszkę i smaż kilka minut, aż zmiękną. Dodaj pokrojone boczniaki i smaż jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj przyprawy - majeranek, imbir, pieprz, sól oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.

Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec dodaj do zupy świeży lubczyk i zdejmij garnek z ognia.