Tęczowa salsa z kurczakiem

Mówi się, że szczęście mieni się kolorami jak tęcza. Jednak mało się mówi o tym, jak to tęczowe szczęście smakuje. Wyjaśniamy: szczęście nie tylko wygląda, ale smakuje jak tęczowa salsa. Szczegóły poniżej.

Składniki na salsę:
1 puszka kukurydzy
1 puszka czarnej fasoli
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 czerwona cebula
1 pęczek kolendry
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu z agawy
½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki ostrej papryki

Dodatkowo:
2 piersi z kurczaka
½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Na początku przygotuj kurczaka. Dopraw mięso solą, kminem rzymskim, słodką oraz ostrą papryką i usmaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie ostudź mięso i pokrój na plastry. Przygotuj salsę. Kolorowe papryki, pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę (odpowiadającą wielkością ziarnom kukurydzy z puszki). Przełóż pokrojone warzywa do dużej miski. Dodaj kukurydzę i fasolę z puszki (odsączone z wody) oraz drobno posiekaną kolendrę. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki, syrop z agawy, oliwę, kmin rzymski, sól oraz płatki chilli. Tak przygotowanym dressingiem polej salsę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nałóż salsę na talerze a na wierzchu połóż plastry kurczaka.