Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem

Nie jesteśmy w stanie policzyć wszystkich przepisów z wykorzystaniem ziemniaka, ale wiemy jedno: pieczone łódeczki ziemniaczane z pieczarkowym farszem to danie, które chcielibyśmy jadać częściej. Mniam!

Składniki:
4 ziemniaki do pieczenia
2 łyżki oleju
400 g pieczarek
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki pasty curry
spory kawałek masła

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Umyte ziemniaki nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz ok. 1 godziny, aż będą miękkie. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż je, co chwilę mieszając, do momentu, aż zaczną się rumienić. Dodaj ząbek czosnku i pastę curry.

Upieczone ziemniaki pokrój na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ok. 5 mm warstwę ziemniaka przy skórce. 'Ziemniaczane łódeczki' umieść z powrotem w piekarniku, by utrzymały ciepło. W tym czasie przygotuj farsz: wydrążony miąższ z ziemniaków połącz z usmażonymi pieczarkami i masłem. Przełóż farsz do 'łódeczek' i podgrzewaj w piekarniku ok. 10-15 minut. Wierzch możesz posypać świeżo mielonym pieprzem lub koperkiem.