Cytrynowy fondant

Kiedyś sprawdzało się, ile kawałków cytryny da się zjeść na raz. Dzisiaj można sprawdzać, czy da się powstrzymać, żeby nie zjeść więcej niż jeden fondant cytrynowy. A my od razu podajemy Wam przepis na dwie sztuki.

Składniki na 2 porcje
Składniki na nadzienie cytrynowe:

Sok z 1 1/2 cytryny
100g drobnego cukru
1 jajko
20g zimnego masła
szczypta soli

Składniki na ciasto:
Skórka z 1 1/2 cytryny
50 g miękkiego masła
40 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
1 jajko
1 łyżka jogurtu greckiego
50 g mąki tortowej

Dodatkowo:
2 kokilki
Masło do posmarowania kokilek
Mąka do wysypania kokilek
Rękaw cukierniczy z długą końcówką
Cukier puder do ozdoby

Wykonanie:
Na początku przygotuj nadzienie cytrynowe: do żaroodpornej miski wlej sok cytrynowy. Dodaj cukier, jajko oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Umieść miskę nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie powinna dotykać spodu miski) i podgrzewaj przez około 5-8 minut, ciągle mieszając. Kiedy masa mocno zgęstnieje zdejmij miskę z ognia i zacznij dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem dokładnie mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z masą cytrynową. Tak przygotowany krem cytrynowy nakryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut do ostygnięcia. Ostudzony krem przełóż do rękawa cukierniczego.

Następnie przygotuj ciasto: miękkie masło utrzyj z drobnym cukrem oraz cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj jajko i wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj skórkę cytrynową oraz jogurt grecki i krótko zmiksuj. Na koniec przesiej do miski mąkę i zmiksuj do połączenia składników.

Kokilki posmaruj masłem, wysyp mąką i wypełnij ciastem do połowy ich wysokości (trochę ciasta powinno jeszcze zostać. Włóż w środek kokilki końcówkę rękawa cukierniczego i wciśnij do ciasta krem cytrynowy, aż kokilka wypełni się do 2/3 wysokości. Powtórz to samo z drugą kokilką. Rozdziel między dwie kokilki pozostałą część ciasta, postaw kokilki na blaszce i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika przejedź naokoło kokilek ostrym nożem i delikatnie przewróć je do góry nogami, aby wyjąć fondanty. Posyp fondanty cukrem pudrem i od razu podawaj.