Ciasto Łabędzi Puch

Czekasz w kolejce na rowerek wodny, bo ona musi się przepłynąć akurat łabędziem, żeby wasz urlop dobrze wyglądał na insta. Oczywiście osoba przed wami zabiera ostatniego łabędzia. Nasza rada? Wybieraj pewne aktywności. Zrób ciasto łabędzi puch - też trzeba będzie chwilę poczekać, ale uwierz warto.

Składniki na biszkopt:
7 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem:
2 kajzerki
3 szklanki mleka (2+1)
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
100 g wiórków kokosowych
200 g miękkiego masła

Składniki na syrop do nasączenia biszkoptu:
200 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1/2 cytryny

Składniki na kokosową posypkę:
100 g wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru
1 łyżka masła

Dodatkowo:
400 g dżemu z czarnych porzeczek

Wykonanie:
Biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
Przelej ciasto blaszki o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piecz około 35-40 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.

Krem: kajzerki namocz w 2 szklankach mleka. Gdy bułki całkowicie zmiękną, przełóż je do garnka i rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałą szklankę mleka, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż bułki całkowicie się rozgotują i masa zacznie przypominać konsystencją budyń. Zdejmij masę z ognia i całkowicie ostudź.
Masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania dodawaj stopniowo (po łyżce) ostudzoną masę z kajzerkami, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia składników. Schowaj krem do lodówki na czas przygotowywania kolejnych składników.

Syrop: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z ½ cytryny. Odstaw do ostygnięcia.
Na koniec przygotuj kokosową posypkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wiórki lekko się zrumienią. Ostudź.

Pierwszy blat biszkoptowy nasącz syropem i rozłóż na nim dżem porzeczkowy. Na dżem nałóż 2/3 kremu kokosowego i przykryj krem drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasącz biszkopt syropem i rozprowadź na nim pozostały krem. Wierzch ciasta posyp prażonymi wiórkami i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin (a najlepiej na całą noc).