Spiralny chlebek z mięsem

W dzieciństwie jadło się rozwijane gumy, teraz je się rozwijane chlebki. I jedno i drugie niby skubie się po kawałeczku, a i tak szybko znika.

Składniki:
250 g mielonej wołowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
100 g sosu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 opakowanie ciasta na pizzę
1/2 szklanki tartej mozzarelli
1 jajko
sól
pieprz

Dodatkowo:
Drobno posiekany szczypiorek do ozdoby

Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż, aż warzywa się zeszklą. Dodaj mięso mielone, dopraw je solą oraz pieprzem i smaż, aż zacznie się rumienić. Wlej na patelnię sos pomidorowy, dodaj tymianek oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, aż sos się zredukuje i oblepi mięso. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do ostygnięcia.

Arkusz ciasta na pizzę podziel na trzy długi pasy. Na środku każdego z pasów ciasta rozłóż farsz mięsny, a następnie posyp farsz tartą mozzarellą. Posklejaj brzegi ciasta tworząc trzy długie wałki wypełnione nadzieniem. Przełóż wałki do patelni żeliwnej (lub okrągłej blaszki) układając je dość ciasno w kształt ślimaka. Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Przed podaniem posyp chlebek drobno posiekanym szczypiorkiem.