Łosoś a la wellington

Łososie kojarzą się z chłodnym, morskim klimatem. Żeby ogrzać ich wizerunek, schowaliśmy je w cieplutkiej pierzynce z ciasta francuskiego.

Składniki:
1 filet z łososia (około 300 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
140 g świeżego szpinaku
40 g bułki tartej
40 g tartego parmezanu
110 g ricotty
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz

Wykonanie:
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek i smaż, aż warzywa staną się szkliste. Dodaj świeży szpinak oraz po łyżeczce soli i pieprzu i smaż, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodaj bułkę tartą, parmezan, ricottę oraz koperek i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do przestudzenia.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Na środku ciasta połóż filet z łososia i dopraw go z obu stron solą i pieprzem. Na łososiu rozłóż farsz szpinakowy. Owiń łososia ciastem francuskim jak na wideo i przełóż całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj paczuszkę z ciasta francuskiego roztrzepanym jajkiem i delikatnie ponacinaj wierzch ciasta tworząc kratkę.

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.