Ślimaczki drożdżowe z szynką i serem

Nazwaliśmy to danie ślimaczkami, bo chcemy wierzyć w to, że wolno się je zje i nie znikną w mgnieniu oka z talerza. No niestety. Wyszło jak zawsze.

Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
300 g szynki pokrojonej w cienkie plastry
200 g sera żółtego w plastrach
80g masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy

Wykonanie:
Rozwiń arkusz ciasta na pizzę. Na cieście rozłóż plastry szynki, a na nich plastry żółtego sera. Zaczynając od dłuższego boku zwiń ciasto w roladę i dokładnie zlep miejsce łączenia ciasta. Pokrój roladę w około 3 cm kawałki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

W miseczce umieść masło, brązowy cukier, sos sojowy oraz musztardę. Rozpuść składniki w mikrofalówce, a następnie wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastą posmaruj po wierzchu ślimaczki z ciasta. Wstaw blaszkę ze ślimaczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.