Karpatka

Czy wiesz czym się różni karpatka od napoleonki? Tym, że karpetkę już zrobiliśmy na hapsie, a napoleonki jeszcze nie. Myślisz pewnie, że zrobiliśmy karpatkę dlatego, że jest lepsza od napoleonki. Nic bardziej mylnego. Nie wiemy czy jest lepsza, bo jeszcze nie zrobiliśmy napoleonki.

Składniki na ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/3 szklanki cukru
750 ml tłustego mleka (250+500)
200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
Cukier puder do ozdoby

Wykonanie:
Na początku przygotuj ciasto parzone: w rondelku, na niewielkim ogniu rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto, które zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmij garnek z ognia, przełóż ciasto do miski i odstaw do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy dodaj proszek do pieczenia i wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników. Formę o wymiarach 25x35cm posmaruj masłem i posyp mąką.

Nałóż na blaszkę 1/2 ciasta i przy pomocy mokrej, silikonowej szpatułki rozprowadź je po blaszce zostawiając około 3 cm wolnego miejsca na brzegach, gdyż ciasto mocno urośnie (szpatułkę zamaczaj co chwilę w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło).

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 20 minut, aż ciasto urośnie i nabierze złotego koloru. W międzyczasie przygotuj w ten sam sposób drugą blaszkę z pozostałą częścią ciasta, a następnie upiecz drugi placek.

Przygotuj krem: w dużym rondlu zagotuj 500 ml mleka. Pozostałe mleko (250 ml) wymieszaj bardzo dokładnie z 2 opakowaniami budyniu i cukrem. Kiedy mleko w rondlu zacznie się gotować, wlej rozrobione budynie i szybko wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, po czym zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia (aby na budyniu nie utworzył się kożuch, przykryj go folią spożywczą).

Miękkie masło umieść w dużej misce i utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po solidnej łyżce budyniu i ucieraj na gładki i jednolity krem. Gotowy krem nałóż na jeden z upieczonych blatów i równomiernie rozprowadź. Przykryj go drugim blatem i posyp po wierzchu cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.