Gołąbki

W internecie różnie na nie mówią. Polskie sushi. Polskie burrito. Polskie sajgonki. I mimo że z ptakami mają tyle wspólnego co ptasie mleczko, to są to po prostu polskie gołąbki <3

Składniki na gołąbki:
1 kapusta włoska
600g mielonej wieprzowiny
100g ryżu
1 duża cebula
1,5 l bulionu
500ml przecieru pomidorowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól
pieprz

Na początku przygotuj farsz. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź. Mięso mielone włóż do dużej miski. Dodaj ostudzony ryż oraz cebulę startą na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dopraw szczodrze solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Następnie przygotuj kapustę. Wytnij głąb kapusty i włóż kapustę do dużego garnka z gorącą wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kapustę przez 10 minut na małym ogniu (w połowie gotowania przewracając kapustę na drugą stronę). Wyjmij kapustę, ostudź i delikatnie zdejmij z niej liście. Powycinaj twarde żyłki biegnące przez środek liści kapusty. Na tak przygotowane liście kapusty nakładaj po dwie łyżki farszu i zwijaj jak krokiety.

Dno szerokiego garnka wyłóż kilkoma ugotowanymi liśćmi kapusty. Włóż do środka zwinięte gołąbki i zalej je gorącym bulionem. Postaw garnek z gołąbkami na gazie, doprowadź całość do wrzenia, przykryj garnek i gotuj około godziny na wolnym ogniu.

Po ugotowaniu gołąbków przygotuj sos. Wywar z gotowania gołąbków odlej do innego garnka. Mąkę wymieszaj z odrobiną tego wywaru, dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw sos solą oraz pieprzem i doprowadź go do wrzenia. Gotuj około 5 minut, po czym przelej sos z powrotem do garnka z gołąbkami i gotuj całą potrawę przez kolejne 5 minut.