Pizza z karczochami

Legenda głosi, że karczochy podawano kiedyś jako rozczarowującą truciznę. Rozczarowującą - bo nie działała. Nie dość, że otrucie nieudane, to jeszcze potencjalna ofiara najedzona i zadowolona. A jeszcze gdyby tak podać karczochy na pizzy - no to już brzmi jak początek pięknej przyjaźni!

Składniki:
1 opakowanie ciasta na pizzę
300g kremowego serka
1 szklanka posiekanych karczochów (ze słoika)
1 szklanka posiekanego szpinaku
2 szklanki tartej mozzarelli
½ szklanki tartego parmezanu (+ 2 łyżki do ozdoby)
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie W dużej misce umieść wszystkie rodzaje sera (kremowy serek, mozzarellę, parmezan). Dodaj karczochy, szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz płatki chilli i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dopraw farsz solą oraz pieprzem. Rozwiń arkusz ciasta na pizzę i rozprowadź na nim farsz zostawiając około 2 centymetry wolnego miejsca na brzegach. Wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizzę dodatkowymi 2 łyżkami parmezanu oraz posiekaną natką pietruszki.