Bułeczki dyniowe

Można dostać z dyni i można też dostać dynię. Wcale nie musi to być wielkie, kilkukilogramowe warzywo, tylko mała słodka bułeczka. Teraz pozostaje Ci tylko namówienie kogoś żeby upiekł je z naszego przepisu.

Składniki:
360 g mąki pszennej chlebowej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
125 ml ciepłego mleka
1 jajko
45 g roztopionego masła
125 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 jajko
kilka orzechów włoskich

Wykonanie:
Mąkę pszenną umieść w dużej misce. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Dodaj mleko, jajko, puree z dyni oraz masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Umieść ciasto w posmarowanej olejem misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu krótko pozagniataj ciasto i podziel je na 10 części. Uformuj lekko spłaszczone bułeczki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem ponacinaj naokoło każdą z bułeczek (nie przecinając środka). Tak przygotowane bułeczki nakryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wskazanym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i powtykaj w środek bułeczek połówki orzechów włoskich. Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.