Rolada ziemniaczana z salami

Czy też tak macie, że z deserów to w sumie najbardziej lubicie śledzie i kiełbaski? Dla fanów wytrawnych przekąsek mamy super roladę. Zamiast bitej śmietany w środku ma ser.

Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
30 plastrów salami
9-12 plastrów sera żółtego

Wykonanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę oraz wszystkie przyprawy i wymieszaj na jednolitą masę.

Na papierze do pieczenia ułóż prostokąt z plastrów salami (5x6 plastrów). Na plastry salami wyłóż masę ziemniaczaną i rozprowadź ją delikatnie przy pomocy szpatułki.

a masie ziemniaczanej ułóż plastry sera żółtego i pomagając sobie papierem do pieczenia zwiń całość w roladę. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut, aż rolada się zrumieni. Podawaj z ulubionym sosem.