Chleb w godzinę

W godzinę możesz: obejrzeć jeden odcinek serialu, przejechać całą trasę jednej linii autobusu, pobiegać na bieżni (z tym ostatnim żartujemy, bo wiemy, że to mało realny scenariusz), ale możesz też? upiec chleb. Serio. Wystarczy jedna godzina, żeby mieć pyszne, domowe pieczywo.

Składniki:
1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonych drożdży
4-4,5 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:
Wodę wlej do dużej, szklanej miski. Dodaj miód, sól oraz drożdże i porządnie wymieszaj. Odczekaj około 10 minut aby drożdże ruszyły (płyn zacznie się pienić) po czym dodaj do miski około 3/4 przygotowanej mąki. Wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniatając ciasto, stopniowo dosypuj pozostałą mąkę, do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Przełóż zagniecione ciasto na papier do pieczenia i uformuj podłużny bochenek. Przykryj chleb ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po 20 minutach ponacinaj chleb w kilku miejscach i wstaw go piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 20 minut, aż bochenek nabierze złotobrązowego koloru.