Uszka z grzybami

Czy wiecie skąd wzięła się nazwa 'uszka'? My też nie. I w sumie chyba nie chcemy wiedzieć. Wystarczy nam to, że są pycha!

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
125 ml gorącej wody
1 jajko
20 g masła
szczypta soli

Składniki na farsz:
2 łyżki masła
1 cebula
50 g suszonych grzybów
sól
pieprz

Wykonanie:
Przygotuj farsz: grzyby umieść w małym garnku, zalej gorącą wodą i dostaw na godzinę do namoczenia. Następnie postaw garnek z grzybami na kuchence, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut na wolnym ogniu, aż grzyby zmiękną. Odcedź ugotowane grzyby i drobno je posiekaj.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą oraz pieprzem. Przełóż farsz do pojemnika blendera i zmiksuj na lekko grudkowatą pastę.

Przygotuj ciasto: w gorącej wodzie rozpuść masło. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj szczyptę soli. W środku mąki zrób wgłębienie, wlej do niego wodę i wymieszaj składniki. Następnie dodaj jajko, wymieszaj i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń ciasto w folię i odłóż na około 30 minut, aby odpoczęło.

Po wskazanym czasie posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy małej szklanki wytnij kółka i nałóż na każde z nich po łyżeczce farszu. Złóż kółka na pół, dokładnie zlep ich brzegi, a następnie połącz ze sobą dwa końce każdego pierożka (tak jak na wideo). Uformowane uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj jako dodatek do barszczu.