Ciasto warstwowe a'la 3 bit

Z pieczeniem ciast jest trochę jak z murarstwem. Warstwa do warstwy i gotowe. U nas klasyk warstwowych wypieków bez pieczenia, czyli ciasto 3 bit.

Składniki:
500 g herbatników
100 g gorzkiej czekolady
1 puszka masy kajmakowej

Składniki na warstwę budyniową:
2 opakowania budyniu waniliowego
750 ml mleka
50 g cukru
200 g miękkiego masła

Składniki na warstwę śmietanową:
600 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 opakowania fixu do śmietany

Wykonanie:
Na początku przygotuj warstwę budyniową: szklankę mleka wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu oraz cukrem. Pozostałe mleko wlej do garnka i zagotuj. Gdy tylko mleko zacznie delikatnie wrzeć na brzegach garnka, wlej rozrobiony budyń i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj dalej, cały czas mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, przełóż budyń do miski i odstaw do ostygnięcia (wierzch budyniu przykryj folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch).

Miękkie masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu, za każdym razem miksując do całkowitego połączenia składników. Gotowy krem schowaj do lodówki na czas przygotowywania warstwy śmietanowej.

Przygotuj warstwę śmietanową: schłodzoną śmietankę wlej do dużej miski i przy pomocy miksera ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy oraz 2 opakowania fixu do śmietany.

Na dno formy o wymiarach 20x30cm wyłóż warstwę herbatników.

Masę kajmakową podgrzej w mikrofalówce lub w rondelku na minimalnym ogniu aby ułatwić sobie jej nakładanie.

Przełóż masę kajmakową na herbatniki i dokładnie rozprowadź ją po całej formie. Ułóż kolejną warstwę herbatników i rozprowadź na nich masę budyniową. Przykryj masę budyniową ostatnią warstwą herbatników, nałóż na herbatniki bitą śmietanę, a wierzch obficie posyp tartą gorzką czekoladą. Schowaj ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc aby herbatniki zmiękły.