Potrójnie czekoladowa tarta

Czujesz, że potrzebujesz czekolady. Jesz kostkę, potem drugą. Nic się nie zmienia. W końcu sięgasz po trzecią i czwartą. Nadal nic.

W takie dni, kiedy nie działa zwykła czekolada, musisz użyć czegoś silniejszego. Sięgnij po nasz przepis na potrójnie czekoladową tartę. Po zjedzeniu zaledwie kawałka, zły humor ustąpi.

Składniki na kruchy spód:
250 g herbatników w czekoladzie
50 g gorzkiej czekolady
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao

Składniki na nadzienie czekoladowe:
500 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
400 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
1 czubata łyżka kakao

Wykonanie:
Na początku przygotuj kruchy spód: pokruszone herbatniki, połamaną gorzką czekoladę oraz kakao umieść w misie blendera. Wlej rozpuszczone masło i zmiksuj wszystkie składniki (masa powinna przypominać mokry piasek). Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce, a na bokach utwórz niewielki, jednocentymetrowy rant. Wstaw blaszkę do lodówki.

Przygotuj nadzienie czekoladowe: śmietankę z dodatkiem 2 łyżek masła podgrzej w mikrofalówce przez 2 minuty na dużej mocy. Gorącą śmietanką zalej połamaną gorzką czekoladę i energicznie mieszaj, aż cała czekolada rozpuści się w śmietance.

Przelej masę czekoladową na przygotowany wcześniej kruchy spód. Wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby masa czekoladowa porządnie stężała. Przed podaniem posyp wierzch tarty kakao.