Zapiekanka ziemniaczana

Kiedy ktoś mówi ci, że nie zje lasagne, bo nie je glutenu, to upiecz mu tę zapiekankę. Lub zrób ją po prostu dla siebie i pochwal się na insta, że jesteś na modnej diecie.

Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
8-10 plastrów szynki
8-10 plastrów żółtego sera
5 plastrów wędzonego boczku (usmażonych i drobno pokrojonych)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g tartego cheddara
1 szklanka śmietanki 30 proc.
2 jajka

Wykonanie:
Ziemniaki pokrój w cienkie paski (około 4-5 milimetrowe). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na dno natłuszczonej formy o wymiarach 20x20 cm wyłóż warstwę ziemniaków. Na ziemniakach ułóż połowę plastrów szynki, a następnie połowę plastrów żółtego sera i przykryj całość kolejną warstwą ziemniaków. Ułóż warstwami pozostałe plastry szynki i żółtego sera. Plastry sera posyp posiekaną natką pietruszki oraz kawałkami wędzonego boczku. Ułóż ostatnią warstwę ziemniaków i posyp wierzch zapiekanki tartym cheddarem.

W misce wymieszaj śmietankę z jajkami i wylej masę jajeczną na wierzch zapiekanki. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 40 minut, aby ziemniaki zmiękły. Jeśli wierzch zbyt mocno się zrumieni, przykryj zapiekankę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia.