Szarlotka królewska

Wiemy, że kochacie szarlotkę. Macie to pewnie po rodzicach, którzy w czasach PRL szaleli za szarlotką królewską. Lata lecą, słodyczy przybywa, a ten smak wciąż zachwyca.

Składniki na biszkopt:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
160 g cukru
100 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Składniki na warstwę jabłkową:
1,5 l prażonych jabłek
2 galaretki o smaku cytrynowym

Składniki na warstwę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
1 łyżka żelatyny
5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce. Dodaj szczyptę soli i ubij białka na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.

Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 30-35 minut, aż biszkopt się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową: prażone jabłka umieść w garnuszku i podgrzej na średnim ogniu. Gdy jabłka będą już gorące, wsyp do nich galaretki cytrynowe i wymieszaj energicznie, aż proszek całkowicie się rozpuści. Przełóż masę jabłkową do tortownicy z ostudzonym biszkoptem i wstaw do lodówki do stężenia.

Przygotuj warstwę śmietanową: mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając oba rodzaje cukru.

Żelatynę zalej 5 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Jeśli żelatyna nie będzie chciała się rozpuścić podgrzej ją dodatkowo w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając jednak aby żelatyna się nie zagotowała.

Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami bitej śmietany. Dodaj kolejne dwie łyżki bitej śmietany, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z bitą śmietaną. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.

Przełóż masę śmietanową na schłodzone ciasto i wyrównaj wierzch. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nią wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny aby stężało.