Ciasto ucierane z kruszonk±

Wiemy jak to jest, kiedy rodzina nie wierzy w twoje zdolno¶ci kulinarne. Mimo tego, że dotychczas na każd± okazję przynosiłe¶ zakalca nie oznacza to, że twojej złej passy nie można przerwać. Utrzyj rodzinie nosa i zrób ciasto ucierane z naszego przepisu. Jeszcze będ± prosili o dokładkę!

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki m±ki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g roztopionego masła
300 g dowolnych owoców (mog± być ¶liwki, morele, jabłka, rabarbar, borówki, maliny)

Składniki na kruszonkę:
50 g zimnego masła
80 g m±ki pszennej
60 g drobnego cukru

Wykonanie:
Przygotuj ciasto: jajka ubij z cukrem na jasn± i puszyst± masę (zajmie to około 5 minut). Przesiej do miski m±kę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione i ostudzone masło i wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Przelej ciasto na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia i rozłóż na wierzchu owoce (większe owoce jak ¶liwki lub jabłka pokrój w ósemki, drobne owoce jak borówki czy maliny mog± zostać w cało¶ci).

Przygotuj kruszonkę: zimne masło pokrój w drobn± kosteczkę i włóż do miski. Dodaj m±kę oraz drobny cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczn± przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę rozsyp na wierzchu ciasta i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w ¶rodek ciasta pozostanie suchy.