Ravioli z tostów

Pierogi to danie popularne w wielu krajach. Ukraińskie pielmieni, włoskie ravioli, chińskie dim sumy. A jak mogłyby wyglądać pierogi amerykańskie? Tak jak te z poniższego przepisu.

Składniki
24 kromki chleba tostowego
125g mozzarelli w kulce
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wody
80g tartego parmezanu
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu


Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Okrągła foremka lub szklanka

Wykonanie:
Do miseczki z mąką wlej wodę i wymieszaj na jednolitą i gładką pastę.

Przy pomocy okrągłej foremki lub szklanki wytnij kółko z chleba tostowego i dokładnie je rozwałkuj. Na środku kółka połóż kawałek mozzarelli, a boki posmaruj przygotowaną wcześniej pastą z mąki i wody. Na wierzch nałóż drugie, takie same kółko z chleba tostowego i mocno podociskaj boki aby oba kawałki chleba porządnie się zlepiły. Powtarzaj czynności do wyczerpania składników.

W szerokim garnku rozgrzej olej. Przygotowane ravioli wkładaj na gorący olej i smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odcedź i osusz na papierowym ręczniku.

W dużej misce wymieszaj tarty parmezan z natką pietruszki oraz pieprzem. W powstałej mieszance obtocz ciepłe ravioli i od razu podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.