Chili con carne

Chili con carne dla Amerykanów jest tym, czym ryba po grecku dla Polaków. Niby brzmi meksykańsko, a tak naprawdę to amerykańskie danie. Ale nie zaprzątaj sobie głowy jego pochodzeniem, tylko po prostu ugotuj je w domu.

Składniki:
500 g mielonej wołowiny
2 puszki krojonych pomidorów
200 ml wody
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
Tarty żółty ser
Świeża kolendra

Wykonanie:
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oliwie, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy (oregano, chili, kmin rzymski oraz słodką i ostrą paprykę) i smaż, aż mięso się zrumieni. Wlej sos sojowy i smaż przez minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki, wlej wodę i doprowadź całość do wrzenia.

Dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i duś około 30 minut na wolnym ogniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj czerwoną fasolę oraz kukurydzę z puszki. W razie potrzeby dopraw na koniec solą oraz pieprzem. Chili con carne podawaj z dodatkiem ryżu, posypane żółtym serem oraz świeżą kolendrą.