Tarta cytrynowa

To ciekawe, że cytryna jest kwaśna, a kojarzy się ze słodkim smakiem: herbatą z cytrynką i cukrem, cytrynowymi żelkami, lodami no i oczywiście tą tartą z bezą.

Składniki:
1 opakowanie ciasta na tartę

Składniki na krem cytrynowy:
125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
125 ml wody
2 łyżki skórki startej z cytryny
70 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
4 żółtka
1 jajko

Składniki na bezę:
4 białka
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Gotowym ciastem na tartę wyłóż formę na tartę i przytnij nadmiar ciasta wystający poza foremkę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15-20 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.

Przygotuj krem cytrynowy: w niewielkim garnuszku umieść sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dolej wodę, dodaj skórkę otartą z cytryny, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na kuchence i podgrzewaj, często mieszając, aż całość się zagotuje i mocno zgęstnieje (masa będzie przypominać gęsty kisiel). Wyłącz ogień pod garnkiem. Do gorącej masy dodaj masło i wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Następnie dodaj żółtka oraz jajko i wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli po dodaniu masła i jajek masa się rozrzedzi to ponownie włącz ogień pod garnkiem i ciągle mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż masa znowu zgęstnieje (zajmie to maksymalnie około minuty).

Gotowy krem cytrynowy przykryj folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch i odstaw na czas ubijania bezy.

Przygotuj bezę: w dużej misce umieść białka jaj i ubij je mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek zacznij stopniowo dodawać drobny cukier, za każdym razem porządnie miksując, aż wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj jeszcze przez minutę.

Na wstępnie upieczony kruchy spód wyłóż krem cytrynowy i rozprowadź go równomiernie po całej tarcie. Na wierzch wyłóż ubite białka i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20 minut, aż beza lekko się zrumieni. Przed podaniem całkowicie ostudź.