Kurczak pieczony z warzywami

Jeśli jedzenie warzyw jesienią i zimą utożsamiasz głównie z pochłanianiem kapusty kiszonej, puree ziemniaczanego i zasmażanymi burakami, to znaczy, że nie próbowałeś naszego przepisu. Kurczak był pod takim wrażeniem zapiekanych warzyw, że postanowił przyłączyć się do tego dania.

Składniki:
500 g mięsa z podudzi kurczaka (bez kości)
6 łyżek oliwy z oliwek (4+2)
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 duży batat
500 g brukselki
1 czerwona cebula
2 łyżki octu balsamicznego
4 plastry wędzonego boczku
sól
pieprz

Wykonanie:
Do dużej miski wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszony tymianek, rozmaryn i oregano. Dopraw solidnie marynatę solą oraz pieprzem i włóż do niej podudzia z kurczaka. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania warzyw.

Wszystkie warzywa dokładnie oczyść. Batata obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Brukselki poprzekrawaj na pół, a cebulę pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa przełóż na blaszkę do pieczenia, polej dwoma łyżkami oliwy oraz dwoma łyżkami octu balsamicznego i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj warzywa z przyprawami i rozłóż je równomiernie na blaszce. Na warzywach połóż kawałki zamarynowanego kurczaka. Wędzony boczek pokrój na mniejsze kawałki i posyp nim po wierzchu całą potrawę. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 35 minut.